Facebook Pixel

היפנוזה

היפנוזה – מיתוסים ומציאות 

מיתוס מספר 1 – אך ורק אנשים חלשי אופי יכולים להיכנס למצב של היפנוזה

עובדה – המציאות היא שאין אדם בעולם אשר לא יכול ליהנות מהתועלת הרבה אשר ניתן להפיק ממצב של תודעה אחרת אשר חווים בעת היפנוזה. ניתן אף להרחיק לכת ולומר כי כל אחד ואחד מאיתנו חווה היפנוזה – או משתמש בצורה כזו או אחרת של היפנוזה – במהלך חיי היום יום שלנו, בין אם אנו עושים זאת בצורה מודעת ובין אם אנו עושים זאת בצורה לא מודעת. בני אדם חווים מצב של היפנוזה – או במילים אחרות, מצב תודעה אחר או טראנס כזה או אחר – בכל פעם שהם מפעילים את כוחות הדמיון שלהם, בכל פעם שהם מתכנסים בתוך עצמם ומרגישים רגשות עזים, ולמעשה בכל פעם שהם ממקדים את תשומת הלב שלהם ומפנים אותה פנימה, כלפי החוויה הסובייקטיבית אותה הם חווים בעולם הפנימי האישי שלהם. מסיבה זו האנשים אשר ניתן להכניס אותם בדרך המהירה והקלה ביותר למצב תודעה היפנוטי הם בדרך כלל אנשים אשר הינם בעלי כוחות דמיון מפותחים במיוחד, אשר מסוגלים למקד את תשומת הלב שלהם על היעד שלהם. ניתן גם לומר כי אנשים אשר ייכנסו למצב של היפנוזה בדרך המהירה ביותר הם אנשים אשר עדיין לא שכחו כיצד להתנהג כמו ילדים מעת לעת, באמצעות העמדת פנים ושימוש בלתי מוגבל בדמיון היצירתי שלהם, על מנת להעשיר את העולם הפנימי שלהם ובדרך זו ליצור עבורם אפשרויות חדשות יותר – אותן הם יוכלו לממש בעולם החיצון. בנוסף על כך, יש לציין כי בניגוד לעבר, כאשר מדענים נהגו לחלק את האוכלוסייה לפי דרגת הקלות אשר בה הם נכנסים למצב של היפנוזה, על פי הממצאים האחרונים בתחום מסתבר כי באופן כללי כל אדם יכול להיכנס למצב של היפנוזה כמו כל אדם אחר, העניין הוא שצריך להתאים עבור האדם את שיטת ההיפנוזה המתאימה ביותר עבורו. 

מיתוס מספר 2 – בהיפנוזה האדם מאבד שליטה עצמית והוא נתון לגחמותיו של המהפנט 
עובדה – מיתוס זה לגבי התופעה של הטראנס ההיפנוטי הוא אחד מהמיתוסים הנפוצים ביותר, כמו גם החזקים ביותר, וקרוב לוודאי כי קיומו של מיתוס הוא מהווה את אחת מהסיבות העיקריות לכך שבני אדם חוששים לפנות לטיפול באמצעות היפנוזה. אינספור סרטים הוליוודיים עשו שימוש בתופעה של הטראנס ההיפנוטי על מנת להציג אנשים במצב מעין רובוטי, כאשר הם נתונים למרותו של המהפנט אשר לכאורה יכול לעשות בהם כאוות נפשו ולגרום להם למלא אחר כל משאלות לבו – ואפילו אם יהיו אלה המרושעות והמעוותות ביותר אשר ניתן להעלות על הדעת. אולם במציאות היפנוזה למעשה תמיד הינה – ללא כל יוצא מן הכלל – היפנוזה עצמית, עד כדי כך שבלתי אפשרי להפנט אדם בניגוד מוחלט להסכמתו המפורשת. מצב של טראנס היפנוטי איננו יכול להיווצר אלא אם כן החלק הלא מודע מהתודעה של האדם אינו מסכים – בצורה מפורשת – להשאות שמשיא לו המהפנט אודות כניסה למצב של טראנס. זה פשוט לא יקרה. התפקיד של המטפל באמצעות היפנוזה הוא לעזור לאדם ליצור את ערוץ התקשורת היעיל ביותר עם החלק הלא מודע של התודעה שלו, על מנת לסייע לו להתגבר על מכשולים באמצעות חיבור למשאבים הפנימיים שלו, אשר הופכים לזמינים עבורו באמצעות הכניסה למצב של היפנוזה. ולמעשה, זה כל מה שהמטפל באמצעות היפנוזה יכול לעשות עבור המטופל, ולמעשה, כל אדם יכול לעשות זאת גם מבלי שיהיה עליו להיעזר באדם חיצוני – מטפל באמצעות היפנוזה – אם הוא רק יקדיש לכך את הזמן וילמד טכניקות של היפנוזה עצמית. 

מיתוס מספר 3 – בעת שהאדם שרוי במצב של היפנוזה, הוא חסר כל מודעות והוא אינו זוכר דבר ממה שקרה במהלך הטיפול
עובדה – במהלך כל הזמן שבו האדם שרוי במצב של טראנס היפנוטי, הוא מסוגל לשמוע רעשים מהסביבה וכמובן גם לחשוב מחשבות אשר אינן בהכרח קשורות להשאות שמשיא המטפל באמצעות היפנוזה במהלך הטיפול. למרות שהאדם נמצא במצב של רגיעה גופנית עמוקה, למעשה התודעה שלו ערנית ופעילה הרבה יותר מהרגיל. אדם אשר נמצא במצב של היפנוזה מרכז את המודעות שלו במה שהמהפנט מבקש ממנו להתרכז, אך אין זה אומר כי שאר הדברים – כמו רעשים מהסביבה, למשל – אינם נכנסים למודעות שלו. באשר לזיכרון, יש לציין כי במקרים נדירים מאוד אנשים אכן חווים דרגה מסוימת של שכחה לגבי דברים מסוימים אשר קרו במהלך הטיפול באמצעות היפנוזה, אולם ברוב המוחלט של המקרים אנשים זוכרים כל דבר ודבר שהם חוו במהלך הטיפול. 

מיתוס מספר 4 – אפשר להיתקע במצב עמוק של היפנוזה
עובדה – המציאות היא שאף אדם מעולם לא נתקע במצב של היפנוזה, וזה רק עוד אחד מאותם מיתוסים אשר נובעים מבורות לגבי הדרכים המסתוריות בהן פועלת התודעה של האדם. הדרכים שבהן בני אדם חווים מצב תודעה אחר כמו טראנס היפנוטי הינן שונות מאדם לאדם, ויש אנשים אשר חווים מצבים כה עמוקים וכה שלווים של היפנוזה, עד שהם כלל אינם רוצים לצאת ממצב תודעה אחר זה. הדבר הגרוע אשר יכול לקרות הוא שהאדם יעבור ממצב של טראנס היפנוטי למצב של שינה נעימה ושלווה, אשר ממנה הוא יתעורר בדיוק כפי שהוא מתעורר מכל סוג אחר של שינה שהוא חווה במהלך החיים שלו. למעשה, יש אנשים אשר עשו לעצמם מנהג מדי לילה, וכל פעם לפני השינה הם מכניסים את עצמם למצב של היפנוזה אשר ממנו הם ממשיכים באופן טבעי למצב של שינה עמוקה. זו טכניקה שימושית במיוחד עבור אנשים אשר סובלים מנדודי שינה או הפרעות שינה מסוגים אחרים. ובאשר לשאלת מיליון הדולר, "מה יקרה אם במהלך טיפול באמצעות היפנוזה המהפנט ייאלץ לעזוב בעוד המטופל שרוי במצב של טראנס היפנוטי?" – כל מה שניתן לומר הוא שיכולים לקרות שני דברים: המטופל יבין כי המטפל יצא מהחדר וכבר איננו משוחח עמו, וכתוצאה מכך יפקח את עיניו וייצא מהטראנס אשר בו הוא היה שרוי במהלך הטיפול, או שהמטופל ישקע בשינה עמוקה וטבעית, אשר ממנה הוא יתעורר לאחר מספר דקות (ובמקרים של טראנס עמוק במיוחד, לאחר מספר שעות), מה שאומר שהאדם יכול לצאת בכוחות עצמו מהמצב של היפנוזה בכל עת שהוא בוחר לעשות זאת. לסיכומו של דבר, ניתן לומר כי היפנוזה איננה כוללת אובדן של הכרה מכל סוג שהוא, למעשה, לעתים קרובות אנשים אשר חוו טיפול באמצעות היפנוזה מדווחים על מצב של מודעות חזק במיוחד, בהשוואה לדרגת המודעות אשר הם בדרך כלל חווים במהלך חיי היום יום שלהם. אנשים אשר חווים טראנס היפנוטי בפעם הראשונה – בין אם בסיוע של איש מקצוע ובין אם באמצעות תרגול היפנוזה עצמית – לעתים קרובות מתאכזבים לגלות כי הם לא חוו שום דבר מהתופעות המסעירות עליהן הם קראו בספרים או אותן הם ראו בסרטי קולנוע. 

מיתוס מספר 5 – ניתן לגרום אנשים אשר שרויים במצב של טראנס היפנוטי לגלות את הסודות הכמוסים ביותר שלהם
עובדה – כפי שצוין בפסקאות הקודמות, אין זה משנה כל עיקר אם מדובר במצב של היפנוזה אשר הושג באמצעות מהפנט או במצב של היפנוזה אשר הושג באמצעות תרגול של היפנוזה עצמית, אנשים אשר שרויים במצב של היפנוזה תמיד נמצאים במצב של ערות מוחלטת – ולמעשה ניתן אפיו לומר כי הם במצב של מודעות מוגברת יותר מהרגיל. בהקשר של גילוי סודות או חשיפת מידע, הדבר היחיד אשר יכול לקרות במהלך טיפול באמצעות היפנוזה הוא שהמהפנט ידריך את האדם אשר שרוי במצב של טראנס היפנוטי להיזכר באירועים מסוימים מהעבר שלו על מנת לגלות מידע שייתכן שהודחק במהלך השנים – אך זה נעשה מתוך הסכמה מלאה של האדם המטופל באמצעות היפנוזה, ולמעשה אף מיוזמתו, מפני שללא גורמים אלה אין המהפנט יכול "לשאוב" מהאדם המהופנט שום מידע, אין זה משנה אם מדובר במידע חשוב וסודי או במידע זניח ומשני. 

היפנוזה – מספר שאלות נפוצות אודות היפנוזה
מה קורה במהלך טיפול באמצעות היפנוזה?
טיפול באמצעות היפנוזה יכול להתקיים באינספור דרכים שונות, כאשר לכל אחד ואחד מהמטפלים באמצעות היפנוזה יש את הסגנון המועדף עליו ואת האסכולה אשר אליה הוא שייך. אולם באופן כללי, טיפול באמצעות טראנס היפנוטי בדרך כלל מתחיל בשיחה בין המטפל (המהפנט) לבין המטופל (המהופנט), אשר בה המטפל מסביר לאדם שבכוונתו לעבור טיפול באמצעות היפנוזה מספר דברים בסיסיים לגבי היפנוזה ועונה על כל שאלה שעולה במהלך השיחה, על מנת לגרום לאדם לבטוח בו ובתהליך של הטיפול באמצעות טראנס היפנוטי. לאחר מכן נערך בירור לגבי המטרות אשר האדם מבקש להשיג באמצעות היפנוזה, ולאחר מכן המהפנט נוקט בדרכים שונות – כל אחד והסגנון הייחודי שלו – על מנת להכניס את האדם למצב של טראנס היפנוטי. בדרך כלל טכניקות ליצירת מצב של היפנוזה כוללות השאות לרגיעה גופנית ונפשית, תשומת לב ממוקדת ועצימת עיניים. לאחר מכן המהפנט משתמש בטכניקות שונות ל"העמקת" הטראנס שחווה המטופל, וייתכן שהוא אף יערוך למטופל מספר בדיקות קצרות על מנת לבדוק כיצד הוא מגיב להשאות שונות. לאחר מכן מתחיל החלק הטיפולי של הטראנס, כאשר בפני המהפנט עומדות אפשרויות מגוונות רבות כמו שימוש במטאפורות, סיפורים ואנקדוטות על מנת להעביר מסרים לחלק הלא מודע מתודעתו של המטופל, שימוש בהשאות ישירות על מנת "לתכנת מחדש" אמונות מגבילות מסוימות של המטופל, שימוש בתסריטים דמיוניים על מנת לערוך חזרות מנטאליות לגבי יצירת התנהגויות חדשות ועוד קשת רחבה ומגוונת של התערבויות היפנוטיות טיפוליות. 

מה קורה למוח בזמן שהאדם שרוי בטראנס היפנוטי?
למרות שלעתים קרובות אנשים נוטים לקשר בין מצב של היפנוזה לרגיעה ולשינה, והרבה מן המקרים ההשאות שהמהפנט משיא למהופנט קשורות – בצורה ישירה או בצורה עקיפה – לרגיעה ולשינה, למעשה בעת שהאדם נמצא בטראנס היפנוטי הפעילות המוחית שלו דומה הרבה יותר לפעילות המוחית של אדם אשר נמצא במצב של ערות מלאה. התגלית שנערכה בתחום חקר המוח, לפיה האונה השמאלית של האדם עוסקת בפעילות מוחית אנאליטית בעוד האונה הימנית שלו עוסקת בפעילות מוחית לא אנאליטית, הובילה חוקרים מסוימים אל המסקנה לפיה הטראנס ההיפנוטי אשר האדם חווה בזמן טיפול באמצעות היפנוזה מושפע – בצורה כזו או אחרת – על ידי פעילות מוגברת של האונה הימנית. מחקרים מסוימים אשר עסקו בקשר זה, בין פעילות האונה הימנית של המוח למצבי תודעה שונים כמו היפנוזה, השתמשו במכשירים שונים אשר מודדים פעילויות שונות של המוח – כמו גלי מוח ושינויים כימיים במוח – וגילו כי בקרב אנשים שנכנסו ביתר קלות למצב של היפנוזה הייתה פעילות מוגברת של האונה הימנית של המוח, אולם עדיין לא נערכו מחקרים אשר מוכיחים את הטענות הללו בצורה מוחלטת ונתונים אלה עדיין שנויים במחלוקת בקרב הקהילה המדעית.
הסיבה לכך היא שבעת שהאדם שרוי במצב של היפנוזה הוא מקבל השאות מפי המטפל באמצעות היפנוזה, השאות אותן הוא צריך לפרש – בדרך כזו או אחרת – על מנת שהוא יוכל להגיב ולשתף פעולה עם הטיפול. בדיוק מסיבה זו אין להמעיט בחשיבותה של האונה השמאלית של המוח ליכולת להגיב ולשתף פעולה בצורה מלאה בעת שהאדם נמצא במצב של טראנס היפנוטי – בין אם מדובר בטראנס היפנוטי אשר הושג באמצעות מהפנט ובין אם מדובר בטראנס היפנוטי אשר הושג באמצעות תרגול של טכניקות היפנוזה עצמית. ככל הנראה הסיכוי הסביר ביותר הוא שאנשים אשר קל להם להיכנס למצב של טראנס היפנוטי – בצורה יחסית בלבד לאנשים אחרים – מפגינים גמישות הרבה יותר גבוהה בניצול הסגולות אשר טמונות הן באונה השמאלית של המוח והן באונה הימנית של המוח, ותופעה זו מתרחשת בתדירות גבוהה יותר כאשר הם ממש שרויים במצב של טראנס היפנוטי. 

כיצד האדם מרגיש בעת שהוא שרוי במצב של היפנוזה?
ובכן, ראשית כל יש להקדים ולומר כי כל אדם חווה מצב של היפנוזה בצורה אחרת וייחודית משלו, וקרוב לוודאי כי אין בעולם כולו שני אנשים אשר חווים טראנס היפנוטי בצורה זהה לחלוטין. בנוסף על כך, ניתן אפילו לומר כי גם אנשים אשר מתרגלים בדרך קבע כניסה למצב של היפנוזה, בין אם בעזרתו של מהפנט ובין אם בכוחות עצמם, בכל פעם ופעם חווים את הטראנס ההיפנוטי בצורה מעט שונה. יחד עם זאת, יש סימנים מסוימים – אשר מופיעים בדרגות שונות אצל אנשים שונים – אשר מצביעים על כך שהאדם נמצא במצב של היפנוזה. בין היתר, חלק מהסימנים הגופניים הנראה לעין לכך שאדם נמצא בטראנס היפנוטי הינם: אישונים מורחבים, מבט מקובע, עיניים דומעות, מצמוץ בקצב איטי יותר, שרירים רפויים באזורים שונים ברחבי הגוף, קצב לב איטי יותר, בליעת רוק איטית יותר, שינויים בגוון העור של הפנים, שינויים בדרגת החום של הגוף, תגובות מוטוריות מושהות, דפוסי נשימה איטיים וקבועים יותר וכיוצא באלה.
באופן כללי, אנשים אשר חווים מצב של היפנוזה חווים מצב של תודעה אחרת, אשר מאופיינת – בין היתר – ברגיעה נעימה, הן רגיעה גופנית והן רגיעה נפשית, אשר עשויה להזכיר במעט את מה שהאדם חווה כאשר הוא נמצא בדיוק בנקודת המעבר ממצב של ערות למצב של שינה. חשוב לזכור כי מצב התודעה אשר מוגדר כטראנס של היפנוזה הוא מצב טבעי אשר האדם מכיר היטב, מפני שהוא חווה מצב תודעה זה בצורות שונות – ובדרגות שונות – אינספור פעמים במהלך חיי היום יום שלו. וכפי שכבר צוין במקומות אחרים במאמר זה, בכל הזמן שהאדם שרוי במצב של טראנס היפנוטי, הוא תמיד ער לכל מה שמתרחש מסביבו, כמו גם לתהליכים המנטאליים המיוחדים אשר הוא חווה במהלך הטיפול באמצעות היפנוזה. 

איזה עומק של טראנס היפנוטי אפשר לחוות במהלך טיפול?
ראשית כל יש לומר כי לשימוש במטאפורה של "עומק" אין ולו דבר עם הטראנס ההיפנוטי, והיא משמשת בסך הכול על מנת להוביל את האדם בצורה נוחה ומוכרת למצב של היפנוזה. בנוסף על כך, בעבר מידת ה"עומק" של הטראנס ההיפנוטי הייתה נושא אשר העסיק רבות את קהילת המטפלים באמצעות היפנוזה, ורבים מהמהפנטים באותה תקופה נהגו לערוך ניסויים לגבי ה"עומקים" השונים של הטראנס שניתן לחוות. אולם בשנים האחרונות יותר ויותר ממצאים שנאספו במהלך מחקרים אודות היפנוזה מצביעים על כך כי למידת ה"עומק" של הטראנס אין כל השפעה על היעילות של הטיפול באמצעות היפנוזה.
מלבד זאת, בשנים האחרונות מהפנטים מודרניים אימצו את הגישה האקולוגית לפיה המטופל חווה את הטראנס ההיפנוטי במידת ה"עומק" אשר מתאימה לו, ולמעשה אלה חלק מהשאות שמשיא המהפנט לחלקו הלא מודע מתודעתו של המהופנט, על מנת לבסס למן ההתחלה קשר יעיל עם הלא מודע. בנוסף על כך, מצב של תודעה שונה כמו היפנוזה – או כל מצב תודעה אחר לצורך העניין – הוא דבר אשר יש לתרגל בדרך קבע, ולמעשה ככל שהאדם חווה את מצב התודעה של היפנוזה יותר פעמים, כך יהיה לו קל יותר לשנות את התודעה שלו בפעם הבאה ולחוות היפנוזה בצורה יעילה ומהירה יותר. כניסה למצב של טראנס היפנוטי נרכשת עם תרגול לאורך זמן, ובדיוק כמו כל מיומנות אחרת יש לצבור כמה שיותר ניסיון על מנת ללמוד להיות כמה שיותר טובים בתהליך.